Logo_lezen_en_schrijven

Op donderdag 11 september is de campagne 'Taal maakt gezonder' gelanceerd. De campagne is bedoeld om 64.000 eerstelijnszorgverleners te helpen om meer laaggeletterde patiënten door te verwijzen naar taalscholing. Uit onderzoek blijkt dat taalscholing in meerdere opzichten leidt tot gezondheidswinst en dat zorgverleners hierin een grotere rol in willen spelen, mits zij hierin ondersteund worden. Dat meldt de Stichting Lezen & Schrijven.

In Nederland is een op de negen mensen laaggeletterd. Zij ervaren hun gezondheid als slechter, hebben minder kennis over ziekte, gezondheid en gezond leven, zijn vaker ziek en maken meer gebruik van de zorg. Laaggeletterden hebben meer moeite met therapietrouw en zelfzorg en op oudere leeftijd hebben zij een 1,5 maal hoger sterfterisico dan mensen met adequate taalvaardigheden. Uit onderzoek blijkt dat taalscholing bijdraagt aan het verkleinen van deze gezondheidsverschillen tussen mensen. Het leidt tot een betere gezondheid en een vermindering van zorgkosten. Taalcursussen zijn steeds talrijker en toegankelijker, onder meer door de inzet van vrijwilligers.

Uit onderzoek van ResCon in opdracht van Stichting Lezen & Schrijven blijkt dat eerstelijnszorgverleners lees- en schrijfproblemen nog onvoldoende aanpakken bij hun patiënten. Een ruime meerderheid vindt het wel haar taak, maar mist de kennis om laaggeletterdheid te herkennen, bespreekbaar te maken en patiënten te wijzen op de mogelijkheden die er zijn voor taalscholing. De campagne Taal maakt gezonder biedt hiervoor informatie, tips en tools. Marja van Bijsterveldt, voorzitter Stichting Lezen & Schrijven: 'Investeren in taalscholing loont niet alleen, het is de verantwoordelijkheid van elke professionele organisatie. Ook in de zorg. Een onsje taal, kan een kilo zorg voorkomen.'

© Nationale Zorggids