Normal_fysio_fysiotheraphie_fysiotherapeut_therapeut

Het NIVEL en Tilburg University zijn een onderzoek gestart waarin patiënten naast behandeling door een fysiotherapeut begeleiding krijgen via een online beweegprogramma: e-Exercise. Het onderzoek moet leiden tot een betere behandeling van artrose aan knie of heup. Ook zal worden bekeken of een gecombineerde behandeling goedkoper, effectiever en efficiënter is dan de gebruikelijke behandeling bij een fysiotherapeut. Aan het onderzoek doen 250 fysiotherapeuten mee. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Naar schatting hebben 1,1 miljoen mensen in Nederland een vorm van artrose. Door de vergrijzing zal dit aantal naar verwachting toenemen met 30 procent in 2030. De fysiotherapeut ziet een patiënt met artrose gemiddeld 17 keer per jaar. Afhankelijk van de aanvullende verzekering wordt een aantal fysiotherapiebehandelingen vergoed. Fysiotherapeuten proberen daarom in minder behandelingen toch een zo goed mogelijk resultaat te behalen. In het nieuwe onderzoek wordt bekeken of een combinatie van reguliere behandeling in de praktijk en een oefenprogramma op internet kan leiden tot een beter resultaat tegen lagere kosten.

Het NIVEL verwacht dat het online beweegprogramma e-Exercise goedkoper zal zijn dan reguliere fysiotherapie. NIVEL-onderzoeker Corelien Kloek: 'We hopen dat artrosepatiënten na e-Exercise minder klachten hebben in het dagelijks functioneren en meer gaan bewegen, terwijl de kosten relatief laag blijven. Daarbij kijken we naar alle kosten die patiënten maken vanwege hun artrose, ook naar kosten van medicijnen of consulten bij andere zorgverleners.'

© Nationale Zorggids