Logo_gemeentelogo

Sinds 1 september heeft ieder dorp en elke wijk in de gemeente Venray toegang tot een gezinscoach. “Vooruitlopend op onze nieuwe verantwoordelijkheden doen we ervaring op met deze werkwijze in alle dorpen en wijken. De komende maanden gebruiken we om de inrichting en toegang tot jeugdhulp goed te organiseren”, aldus wethouder Lucien Peeters. Dit meldt de gemeente Venray. 

Met ingang van 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Om vanaf 2015 goed invulling te kunnen geven aan de jeugdhulp, werkt de gemeente Venray met gezinscoaches. De gezinscoaches sluiten aan bij partners die in de wijk of het dorp actief zijn, denk aan scholen, kinderopvang of het consultatiebureau. Een gezinscoach helpt en adviseert gezinnen die ondersteuning nodig hebben. Doel is om opvoed- en opgroeiproblemen zoveel mogelijk in de eigen omgeving op te lossen. 
 
De gezinscoach brengt samen met het gezin in kaart wat er speelt en welke vragen er zijn. Mocht de gezinscoach er samen met het gezin niet direct uitkomen, dan kan hij of zij specialistische hulp inschakelen. Zo kunnen grotere problemen voorkomen worden. De gezinscoach blijft voor het gezin het aanspreekpunt en blijft ondersteunen zolang dat nodig is. De gezinscoach is deskundig, ondersteunt en adviseert. 
 
Gedurende de pilotperiode zijn de gezinscoaches afkomstig van de organisaties MEE, Bureau Jeugdzorg en Synthese. Hiermee ontstaat er kruisbestuiving en wordt er optimaal gebruik gemaakt van de individuele expertise. Op 28 oktober neemt de gemeenteraad een besluit over de inzet van gezinscoaches vanaf 2015.
 
© Nationale Zorggids