Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank

(Novum) - Een arts die vorig jaar zijn BIG-registratie kwijtraakte, mag zijn beroep weer uitoefenen. De Raad van State draaide woensdag de beslissing van de minister van Volksgezondheid om de man zijn registratie te ontnemen, terug. Tegen de uitspraak van de hoogste bestuursrechter is geen beroep meer mogelijk.

Het ministerie had vorig jaar een streep door de inschrijving van de arts gehaald omdat hij in 2010 een beroepsverbod had opgelegd gekregen van een Engelse rechter. Hij had stamceltherapie toegepast, wat in dat land niet is toegestaan.

Sinds 2012 moet de Nederlandse overheid inschrijving van een arts in het Nederlandse BIG-register doorhalen als die elders een beroepsverbod heeft gekregen. De Raad van State vindt echter dat de actie van het ministerie niet gerechtvaardigd is, omdat de arts zijn beroepsverbod al voor 2012 kreeg. Daarnaast laat de raad meespelen dat stamceltherapie in Nederland niet tegen de regels is en de behandelingen hier plaatsvonden. De arts is inmiddels weer in het BIG-register ingeschreven.