Normal_copyright_stockfreeimages_contract_papieren_lezen_bespreking
Zorginstellingen nemen administratieve krachten aan om de rompslomp rond de grote toename aan losse contracten te verwerken die het gevolg is van het overhevelen van de zorginkopen naar de gemeenten. 25.755 zorgmedewerkers verliezen daarentegen hun baan, zo is reeds aangekondigd aldus FNV Abvakabo. Dit meldt politalk.nl naar aanleiding van een interview met Bertine Lahuis,  bestuursvoorzitter van psychiatrisch ziekenhuis Karakter, in de Volkskrant.
 
Volgens vakbond FNV Abvakabo zijn er inmiddels al 25.755 ontslagen aangekondigd in de zorg. Circa 8000 medewerkers in de thuiszorg verliezen hun baan en in de verpleeg- en verzorgingshuizen staat de teller op 11.000. Ondertussen zien zorginstellingen zich echter gedwongen om nieuwe administratieve krachten aan te nemen. Als reactie op de onzekerheid rond de overheveling wordt namelijk in toenemende mate met losse contracten gewerkt met alle extra administratie van dien. ‘Ik kan uitkomen op 150 tot 200 losse contracten. Dat vraagt ontzettend veel extra administratie’, zo vertelt Lahuis. Het ziekenhuis in Ede neemt daarom extra administratief personeel aan. Ondertussen staat 20 procent van de verzorgende banen in de instelling echter op de tocht. 
 
Het is de overheveling van de zorginkoop van zorgverzekeraars naar de gemeenten die zorgt voor veel onzekerheid bij de zorginstellingen. In plaats van een beperkt aantal zorgverzekeraars krijgen de grotere instellingen per 2015 te maken met soms wel honderden zorginkopers van gemeenten. Dit maakt de instellingen onzeker. Daarnaast is het geld dat de gemeenten van het rijk krijgen niet gelabeld. De gemeente kan dus zelf kiezen waaraan ze het geld, binnen de langdurige zorg, uitgeven. Nog meer onzekerheid voor de instellingen, zo legt Lahuis uit. ‘Er is door het kabinet gezegd dat er voldoende geld beschikbaar is voor de jeugdzorg naar de gemeenten. Dat klopt in principe, maar de laatste weken blijkt dat we toch flink gekort worden. Zoals het er nu naar uitziet nemen de gemeenten volgend jaar tot 20 procent minder zorg bij ons af en willen ze die zorg ook nog eens 5 tot 20 procent goedkoper’.
 
© Nationale Zorggids