Normal_edith_schippers__3_

Minister Edith Schippers (VWS) legt deze week een tweedaags werkbezoek aan Washington af. Schippers is uitgenodigd voor een bijeenkomst op het Witte Huis in het kader van de Global Health Security Agenda (GHSA). Naast deze bijeenkomst heeft Schippers ontmoetingen met onder andere haar Amerikaanse, Britse en Indonesische ambtscollega’s. Centraal tijdens deze bijeenkomsten staat voor Schippers de wereldwijde aanpak van antibioticaresistentie. Ook de acute problematiek van de ebola-uitbraak in West-Afrika staat hoog op de agenda.

The Global Health Security Agenda is een initiatief van de Amerikaanse regering – ter ondersteuning van het WHO-verdrag International Health Regulations uit 2005 - om op internationale schaal uitbraken van infectieziekten te bestrijden en te voorkomen. Een gecoördineerde internationale en structurele aanpak is nodig, omdat door globalisering van handel en reisverkeer de kans op verspreiding van infectieziekten fors is toegenomen. De opkomst en verspreiding van nieuwe micro-organismen neemt eveneens toe, net als de ongevoeligheid van bacteriën tegen geneesmiddelen. Een ander groot gevaar is gelegen in bioterrorisme en bacteriële oorlogsvoering. Tegen al deze bedreigingen is een internationale en gecoördineerde ‘rapid response’ nodig. De Amerikaanse regering wil hiertoe nauw samenwerken met andere landen, internationale organisaties als de World Health Organization (WHO) en uiteenlopende publieke en private partijen.

Omdat Schippers eerder initiatieven heeft genomen om de bedreiging van de antibioticaresistentie in internationaal verband het hoofd te bieden, heeft zij op dit onderdeel van de GHSA een leidende rol. Door overmatig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica worden steeds meer bacteriesoorten ongevoelig voor de werking van antibiotica. Risico hiervan is dat sommige infecties in de toekomst niet meer bestreden kunnen worden. Nu nog relatief eenvoudig te genezen ziektes zoals blaasontsteking kunnen dan weer dodelijk worden.

Wanneer Nederland in de eerste helft van 2016 EU-voorzitter is, is de aanpak van antibioticaresistentie een van de speerpunten.

© Nationale Zorggids