Logo_amphia_logo

Op 1 november start het Amphia Ziekenhuis met een proef die moet leiden tot nieuwe functieprofielen voor mbo- en hbo-verpleegkundigen. De proef zal gedurende tien maanden op de afdeling nefrologie lopen. Door het complexer worden van de zorgvraag, de digitalisering en de vergrijzing verandert het verpleegkundig beroep, aldus het ziekenhuis. Dit meldt Nursing. 

Het Amphia Ziekenhuis heeft de beroepsprofielen van haar verpleegkundigen kritisch onder de loep genomen na het rapport van de Stuurgroep V&V2020. Als gevolg van de vergrijzing, digitalisering en de complexer wordende zorgvrager verandert het verpleegkundig beroep, concludeert het ziekenhuis. 'We merken dat de zorg die mbo-v verpleegkundigen kunnen bieden niet altijd toereikend is voor de kwetsbare patiënten die nu geregeld worden opgenomen', zo legt directielid Hans Meij uit. Daarnaast worden hbo-verpleegkundigen te weinig op niveau ingezet. Hierdoor krijgen ze niet de kans om te excelleren. 'Soms werken ze zelfs onder hun niveau,' aldus Meij. 
 
Tijdens de proef zullen nieuwe functieprofielen voor zowel de mbo- als de hbo-verpleegkundigen uitgeprobeerd worden. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in niveaus op drie vlakken: namelijk diepgang van kennis, complexiteit van de werkzaamheden en de zelfstandigheid in werken. Het Amphia Ziekenhuis denkt eraan de hbo-verpleegkundige de competenties te geven om als serieuzere samenwerkingspartner van de arts te functioneren. Het ziekenhuis wil de hbo'ers daarbij de totale regie van het zorgproces geven. Ook het klinisch redeneren en het kunnen beoordelen en toepassen van EBP wordt gezien als deel van hun functie. De planbare zorg komt daarnaast vooral voor rekening van de mbo-verpleegkundigen. Alle verpleegkundige handelingen, ook bij de complexe patiënten, horen bij hun functie. Daarbij werken zij wel altijd met een hbo-opgeleide collega die eindverantwoordelijk is. Beginpunt in de proef is: hoe complexer de patiënt, hoe eerder de hbo-verpleegkundige de eindverantwoording draagt.
 
© Nationale Zorggids