Normal_bejaard_koppel_relatie_ouderen

Hoe de nieuwe langdurige zorg-wetgeving de persoonlijke thuissituatie zal veranderen is bij ruim 70 procent van de ouderen onbekend. In het algemeen zijn de senioren er niet op tegen om langer thuis te blijven wonen. De ouderenbond ANBO ondervroeg ouderen samen met de Radboud Universiteit Nijmegen en ThyssenKrupp Encasa. Dit meldt Skipr. 

Een ruime meerderheid van de ondervraagde ouderen weet dus niet hoe hun persoonlijke situatie zal veranderen als gevolg van de nieuwe wetgeving over langdurige zorg. Het onderzoek werd echter onder ANBO-leden uitgevoerd. Daarom plaatst de ANBO een kanttekening bij het onderzoek. Volgens de bond zijn de ANBO-leden namelijk vaak goed geïnformeerd en het kan dus zijn dat het percentage ouderen dat onvoldoende zicht heeft op de toekomstige situatie hoger ligt wanneer er gekeken wordt naar de totale seniorenpopulatie. 
 
De ouderen werden tijdens het onderzoek tevens gevraagd naar het langer thuis wonen, de aanpassingen in huis en de bijbehorende budgetten. De algemene conclusie is dat senioren er niet op tegen zijn om langer thuis te blijven wonen. 75 procent van de respondenten gaf aan tevreden te zijn over de huidige woonsituatie. Twee derde van hen twijfelde er echter wel aan of de woning op hogere leeftijd nog passend zou zijn. 
 
Om langer thuis te kunnen blijven wonen zijn veel senioren bereid om extra te betalen. 50 procent geeft te kennen zelf te willen betalen voor huishoudelijke hulp, terwijl driekwart in de buidel wel tasten voor medische diensten en hulpmiddelen. Gemiddeld willen mensen, afhankelijk van de dienst, maandelijks zelf een kleine 40 euro tot 95 euro extra bijdragen.
 
© Nationale Zorggids