Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

(Novum) - Een verpleegkundige die voor meerdere opdrachtgevers in de thuiszorg werkte, moet als ondernemer worden aangemerkt. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem deze week bepaald. De vrouw spande de zaak aan omdat de Belastingdienst haar niet als zzp'er zag.

De vrouw verzorgde in 2008 elf personen voor vijf verschillende opdrachtgevers. De Belastingdienst vond dat ze afhankelijk was van de zorginstellingen voor het bieden van thuiszorg, en daarom niet als zzp'er kon worden gezien.

De rechtbank gaf begin dit jaar de Belastingdienst gelijk en verklaarde de klacht van de vrouw ongegrond, waarna zij beroep aantekende. En met succes: volgens het hof werkte de vrouw zelfstandig en droeg zij de ondernemersrisico's zoals het wegvallen van opdrachten zelf. Ze heeft daarom recht heeft op de zelfstandigenaftrek en de winstvrijstelling die geldt voor het mkb, luidde het oordeel.

Het Platform Zelfstandige Ondernemers PZO-ZZP is 'zeer verheugd' met de uitspraak, blijkt uit een bericht op de website. De zzp-organisatie vindt de uitspraak belangrijk voor andere zzp'ers in de zorg omdat die helder maakt dat 'werken via een tussenschakel niet afdoet aan het fiscale ondernemerschap', mits er voldoende afhankelijkheid van de opdrachtgevers is.