Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

(Novum) - Het aantal meldingen van euthanasie en hulp bij zelfdoding is vorig jaar opnieuw gestegen. In totaal rapporteerden artsen 4829 gevallen, een stijging van vijftien procent. Dat staat in het maandag gepubliceerde jaarverslag van de regionale toetsingscommissies euthanasie. In de afgelopen jaren steeg het aantal euthanasiegevallen ook al steeds.

De patiënten leden in de meeste gevallen aan kanker (3588). Bijna driehonderd mensen wilden niet meer verder leven vanwege ondraaglijk lijden door aandoeningen van het zenuwstelsel. In de meeste gevallen werd de euthanasie door een huisarts uitgevoerd en stierf de patiënt thuis.

Vijf keer voldeed de arts in kwestie niet aan alle zorgvuldigheidseisen. Zo was de toetsingscommissie het in een geval niet eens met het middel dat de arts gebruikte. De meldingen zijn doorgestuurd naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Patiënten die een einde aan hun leven willen maken moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet hun lijden ondraaglijk en uitzichtloos zijn en moet de arts er vol van overtuigd zijn dat het verzoek om euthanasie geheel vrijwillig en weloverwogen is.

Vorig jaar stierven in Nederland in totaal ruim 141 duizend mensen.