Normal_schaamte_docent2345

20.000 mensen worden jaarlijks ziek door hun werk. Psychische aandoeningen veroorzaken de meeste beroepszieken. Veruit de meest gemelde beroepsziekte (77 procent) is overspannenheid. Het aantal mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) neemt daarnaast toe. Deze aandoening komt onder meer vaker voor bij mensen in de zorg. Dit meldt de Telegraaf. 

Op maandag publiceerde het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten een onderzoeksrapport over de studie over beroepsziekten die zij over 2013 uitvoerden in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Uit het onderzoek blijkt dat veruit de meeste werkenden ziek thuis komen te zitten door een psychische aandoening. Op de tweede plaats komen problemen met het houdings- en bewegingsapparaat. Gehooraandoeningen sluiten de top 3 af. Gemiddeld bleef het aantal beroepszieken gelijk aan 2012. 
 
Van de psychische beroepsziekten is overspannenheid de meeste gemelde aandoening. 77 procent van de psychische beroepszieken kampen met deze ziekte. Daarbij komt overspannenheid het meeste voor in de financiële sector. 10 procent van de psychische beroepszieken kampt echter met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit is een stijging in vergelijking met 2012, aldus het Centrum voor Beroepsziekten. PTSS komt het vaakst voor bij de politie, gevolgd door treinmachinisten en -conducteurs en mensen in de zorg en defensiepersoneel.
 
Hoewel aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat op de tweede plaats staan in de beroepsziekten top 3, daalt het aantal mensen met deze aandoening de laatste jaren flink. De meeste gehoorde klachten op dit gebied zijn RSI van de schouder of bovenarm, een tennisarm en rugklachten. 
 
© Nationale Zorggids