Normal_ggz

Eén op de zes slachtoffers van een ernstig verkeers- of ander ongeluk ontwikkelt binnen een jaar een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Traumaspecialisten van drie academische ziekenhuizen willen daarom dat deze slachtoffers in een vroeg stadium worden gescreend op psychische klachten. Dat gebeurt nu te weinig. Dit meldt de NOS. 

VeiligheidNL heeft het rapport gepubliceerd waarin de traumaspecialisten voor de screening pleiten. In het rapport staat onder meer te lezen dat recent onderzoek aangetoond heeft dat één op de zes slachtoffers van een ernstig ongeluk binnen 12 maanden PTSS ontwikkelen. Deze mensen krijgen bijvoorbeeld last van een slaapstoornis of zijn extra prikkelbaar. Volgens de onderzoekers is het gebrek aan aandacht in ziekenhuizen voor de psychische gevolgen van ongelukken een van de oorzaken van dit probleem. In ziekenhuizen zou de nadruk voornamelijk liggen op herstel van fysiek letsel. 
 
De traumaspecialisten spreken van een groot volksgezondheidsprobleem. Volgens hen zou een besparing van miljoenen euro's aan zorgkosten gerealiseerd kunnen worden wanneer er bij de spoedeisende hulp op psychische klachten gescreend zou worden. De wetenschappers willen de komende jaren onderzoeken welke screeningsmethode het meest betrouwbaar is in het voorkomen van PTSS (en andere psychische klachten) bij slachtoffers van een ernstig verkeers- of ander ongeluk.  
 
© Nationale Zorggids