Normal_justitie

(Novum) - 'Borstendokter' Rock G., die tientallen patiënten zou hebben verminkt, moet als het aan het Openbaar Ministerie in Den Haag ligt twee jaar de cel in. Tijdens de behandelingen was sprake van 'ondeugdelijke cosmetische ingrepen', meldt het OM in Den Haag woensdag.

De 55-jarige G. presenteerde zich tussen 2008 en 2009 als plastisch chirurg. Hij mishandelde zeker tien vrouwen door borstprotheses met behulp van een aangepaste kitspuit verkeerd of omgedraaid in te brengen. Meer dan honderd vrouwen dienden een klacht tegen de 'borstendokter' in. Bij sommige vrouwen gingen de nieuwe borsten lekken. Ook werden protheses verwijderd zonder dat de patiënt was verdoofd.

Het OM wil dat G. twee jaar de cel in draait. Ook moet de oud-gynaecoloog een jaar voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar opgelegd krijgen als het aan justitie ligt. Tijdens zijn proeftijd wil het OM tot slot dat hij geen behandelingen in binnen- en buitenland meer uitvoert.

Volgens het OM zijn de gevolgen van de operaties van G. zo groot dat een gevangenisstraf op zijn plaats is. "Patiënten zijn verminkt en hebben na vijf jaar nog steeds last van de operaties." Bovendien voldeed de operatiekamer niet aan hygiëne-eisen en lichtte hij zijn patiënten niet goed voor. Hij deed zich bovendien voor als een deskundige plastisch chirurg, terwijl hij dat niet was. Dit is oplichting, aldus het OM.

G. heeft zelf altijd volgehouden dat de problemen waar de vrouwen na de operatie mee te maken kregen niet door hem waren veroorzaakt. Hij werd in 2010 uit het artsenregister geschrapt.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.