Normal_us_navy_041019-n-5821p-019_airman_lauren_thurgood_of_las_vegas__nev.__pulls_patient_medical_records_in_the_inpatient_ward_aboard_the_conventionally_powered_aircraft_carrier_uss_kitty_hawk

Het aantal poliklinieken dat zich gespecialiseerd heeft in het behandelen van klachten zonder duidelijke diagnose blijkt in de laatste jaren sterk toegenomen. Tijdens een op de drie bezoeken aan een huisarts of bedrijfsarts wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden voor de klachten, zo meldt de Stentor.

De medische term voor ziek zijn zonder diagnose is LOK (Lichamelijk Onvoldoende verklaarde Klachten). De klachten kunnen variëren van vermoeidheid, prikkelbare darmen, oorsuizen en rugklachten tot verlammingen, stuipen en zelfs blindheid. Wanneer bij patiënten na het ondergaan van talloze onderzoeken geen duidelijke oorzaak gevonden spreekt men van LOK.

Jaap Spaans van het landelijke Netwerk Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (NOLK) laat aan de krant weten dat er inmiddels 52 instellingen zijn aangesloten waar patiënten met LOK terecht kunnen voor behandeling.

Volgens bedrijfsarts Rob Hoedeman van ArboNed Utrecht is het moeilijk te zeggen hoeveel mensen zich bij een arts melden met klachten zonder duidelijke reden. 'Het wordt al gauw een definitiekwestie. Strenge onderzoekers komen uit op twintig procent van de consulten van artsen, onderzoekers die een ruimere definitie hanteren op veertig procent.' Hoedeman, die op het onderwerp promoveerde, houdt het erop dat bij zeker dertig procent van de Nederlanders sprake is van klachten zonder diagnose.

© Nationale Zorggids