Normal_brancard_ehbo_ambulance_trauma

De inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) begint volgende week een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden bij ambulancezorg Amsterdam. Aanleiding voor het onderzoek is een rapport van vakbond Abvakabo FNV, waarin meldingen van medewerkers staan die invloed kunnen hebben op de veiligheid van zowel de patiënten als de medewerkers. Dit meldt de vakbond in een persbericht. 

Het algemene beeld dat in het rapport wordt geschetst is dat werknemers hun werk niet naar behoren kunnen uitvoeren. Er blijkt veel mis met het materiaal, de paraatheid en de inzet van ambulances. Zo geeft 87 procent van de melders aan dat de voorgeschreven aanrijtijden niet worden gehaald. De hartapparatuur is veertien jaar oud en inmiddels zo verouderd dat er geen cardiogrammen meer kunnen worden verzonden. Verder ervaart het ambulancepersoneel een hoge werkdruk door de werktijden. Het pauzeren schiet er vaak bij in en werknemers worden geregeld gedwongen tot overwerk.

Omdat dit gevolgen kan hebben voor de veiligheid van patiënten, heeft Abvakabo FNV het rapport aangeboden aan de inspecties met het dringende verzoek om in te grijpen. Bestuurder Fred Seifert van de vakbond is blij dat de inspectie SZW de melding serieus neemt. 'Eerder hebben we ook al aan de bel getrokken bij het bestuur van ambulancezorg Amsterdam, maar daar werd niet naar tevredenheid van de medewerkers op gereageerd. Zelfs niet toen publiekelijk het vertrouwen in de directie werd opgezegd. Omdat we bij de bond ook de afgelopen maanden signalen bleven ontvangen over verslechteringen van de werkomstandigheden en kwaliteit van de zorg, hebben we uiteindelijk besloten de meldingen te bundelen en deze aan te bieden aan de inspecties. We hopen dat uit het onderzoek van de inspectie snel te nemen maatregelen komen die de omstandigheden op korte termijn gaan verbeteren.'

© Nationale Zorggids