Normal_astma_inhalator_inhaler_pufje_509px-asthmainhaler_wiki_-c_

(Novum) - GlaxoSmithKline heeft vorig kwartaal zowel omzet als operationele winst zien dalen en wil daarom flink in de kosten snijden. De Britse farmaceut wil de uitgaven de komende drie jaar met een miljard pond (bijna 1,3 miljard euro) terugbrengen. Dat maakte het concern woensdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

GSK zag zijn omzet de afgelopen maanden met tien procent terugvallen in vergelijking met een jaar geleden. De inkomsten van de farmaceut kwamen daardoor uit op ruim 5,6 miljard pond. De omzet daalde mede door het dure pond. Daardoor houdt GSK minder geld over van zijn omzet in het buitenland als die wordt omgewisseld naar ponden.

Zonder de ongunstige wisselkoersen had het bedrijf echter alsnog aan inkomsten moeten inleveren in vergelijking met vorig jaar. Tegen constante wisselkoersen lag de omzet drie procent lager dan vorig jaar. Die daling is volgens GSK te verklaren door het verlopen van een patent op het astmamedicijn Advair.

GlaxoSmithKline zag de terugval in inkomsten bovendien ook doorsijpelen in de operationele winst. Na aftrek van productiekosten hield het bedrijf zes procent minder over dan in het derde kwartaal van vorig jaar. De operationele winst kwam daarmee uit op iets minder dan 1,9 miljard pond.