Logo_raad_van_state_logo

De plannen van zorgminister Edith Schippers om de vrije artsenkeuze verder te beperken krijgen het voordeel van de twijfel in de Raad van State. Dat staat in een advies aan de Eerste kamer dat gisteren verscheen, zo meldt de Telegraaf.

De Eerste Kamer had om het advies gevraagd bij de Raad van State omdat er vragen waren gerezen over de plannen van minister Schippers in verhouding tot the Europese regelgeving. De Raad stelt wel dat er in zorgpolissen nog enige aanpassingen kunnen worden gedaan om 'iedere twijfel over de aansluiting bij de Europese richtlijn weg te nemen'.

Volgens de Raad lijkt het stelsel van de Europese richtlijn uit te gaan van een publiek georganiseerd zorgverzekeringsstelsel. Het Nederlandse stelsel gaat uit van een private verzekering onder publieke randvoorwaarden. Dit verschil in opzet roept spanning op, maar er zijn volgens de Raad 'geen redenen om aan te nemen dat het voorgestelde systeem niet verenigbaar zou zijn met het gegarandeerde recht op gezondheidszorg in het EU-Handvest'.

© Nationale Zorggids