Normal_pillen_medicatie_medicijnen

(Novum) - De helft van de artsen en een op de drie specialisten geven bij bepaalde medicijnen waarbij dit wettelijk gezien wel moet niet door aan de apotheker waarom ze iets voorschrijven. Dat meldt Radio Reporter zondag op basis van onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

In het verleden zijn er volgens het radioprogramma doden gevallen door het ontbreken van de reden van voorschrijven op het recept. Een van de middelen op de lijst is methotrexaat, dat voor reuma en voor kanker voorgeschreven kan worden. De dosis voor kanker is echter veel hoger dan voor reuma.

Bij het voorschrijven van 23 medicijnen moeten artsen aan apothekers doorgeven waarom ze het medicijn voorschrijven. In maart werd al duidelijk dat hier echter veel problemen mee zijn. Naar aanleiding van een uitzending van Reporter Radio gaf de Inspectie voor de Volksgezondheid het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik de opdracht het voorschrijfgedrag van artsen te onderzoeken.

In het onderzoek geven artsen onder meer aan dat ze het doorgeven te veel werk vinden, het nut er niet van inzien of het vergeten. Directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik Ruud Coolen van Brakel noemt de uitkomsten van het onderzoek 'meer dan teleurstellend'.