Normal_laptop_zorg

Het begrip e-health, de inzet van technologie in de gezondheidszorg, is bij veel Nederlanders nog onbekend. Toch wil een grote meerderheid op dit moment al gebruikmaken van toepassingen van e-health, zoals het zelf meten van de eigen hartslag en bloeddruk met een smartwatch of een videoconsult met de huisarts. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Motivaction in opdracht van Het Beste Zorgidee. 

Van de 1.038 ondervraagden hebben twee op de drie hoge verwachtingen van ICT-ontwikkelingen in de zorg. Meer dan de helft zou er graag meer gebruik van maken. Bijvoorbeeld door digitaal met zorgverleners te communiceren of door informatie over ziektes en aandoeningen op te zoeken. Ook willen drie op de vier Nederlanders graag online inzicht krijgen in hun medische gegevens.

Volgens veel experts heeft e-health de toekomst. Het kost minder geld, er worden minder fouten gemaakt en het kan zowel arts als patiënt veel tijd schelen. Hoewel bijna 80 procent van de Nederlanders het begrip e-health nog niet kent, wordt er al wel veel gebruik van gemaakt. Bijna drie op de vijf ondervraagden denken met behulp van zelfmeting ook bewuster te zijn van de eigen gezondheid. Zo denkt een kwart van de rokers dat een applicatie op de smartphone het gemakkelijker maakt om te stoppen met roken. Eveneens een kwart zegt dat ze vaker hardlopen dankzij een app.

Dat technologie in de zorg steeds belangrijker wordt, blijkt ook uit de inzendingen van Het Beste Zorgidee. Drie van de vijf finalisten willen met een app de zorg beter en patiëntvriendelijker maken. Op de website van Het Beste Zorgidee (www.hetbestezorgidee.nl) lichten de finalisten hun idee in een video toe. Het Nederlandse publiek kan tot en met zondag 9 november stemmen via de site. Voorgaande jaren brachten duizenden Nederlanders hun stem uit voor deze zorginnovatiewedstrijd van ONVZ Zorgverzekeraar. Op 12 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

© Nationale Zorggids