Normal_keuze__richting__vrijheid

Verschillende maatschappelijke organisaties roepen leden van de Eerste Kamer op de vrije artsenkeuze te redden. In advertenties in dagbladen roepen de Consumentenbond, Abvakabo FNV, Ieder(in) en VvAA senatoren op ‘geschiedenis te schrijven’ en een stokje te steken voor de afschaffing van de vrije artsenkeuze. De Eerste Kamer stemt op 9 december over het wetsvoorstel dat vrijheid van burgers beperkt zelf een eigen arts, zorgverlener of zorginstelling te kiezen. Dat meldt de Consumentenbond.

De organisaties menen dat het wetsvoorstel morrelt aan een fundamenteel recht van alle Nederlanders. Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport goedkeurt, zullen burgers het recht verliezen om op elk moment zelf een arts, zorgverlener of zorginstelling te kiezen. Die keuze kan dan worden beperkt door de zorgverzekeraar. De Consumentenbond, Abvakabo FNV, Ieder(in) en VvAA vrezen dat de solidariteit tussen ziek en gezond en arm en rijk hierdoor verder onder druk komt te staan.

In de huidige situatie vergoeden zorgverzekeraars zo'n tachtig procent van de kosten wanneer een patiënt naar een behandelaar gaat met wie zijn zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten. Als de Eerste Kamer akkoord gaat met het wetsvoorstel van minister Schippers verandert dit. Verzekerden met een naturapolis krijgen dan vanaf 2016 niets meer vergoed als ze naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaan.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Met deze wijziging wordt vrij baan gegeven aan verzekeraars, zonder een heldere financiële onderbouwing van de zogenoemde besparing, zonder duidelijkheid over de wijze waarop zorgverzekeraars dit gaan uitvoeren, zonder de aanwezigheid van kwaliteitsindicatoren en zonder informatieverstrekking over de gevolgen voor consumenten.'

© Nationale Zorggids