Normal_dag_van_de_mantelzorg

Ongeveer dertig mantelzorgers uit het Gelderse Oldebroek werden donderdag de hele dag in het zonnetje gezet. Het zijn de mensen die intensief voor iemand zorgen en om hun werk te waarderen was een uitje in het Boerderijmuseum De Bovenstreek georganiseerd. Dit meldt de gemeente Oldebroek.

Het thema van de mantelzorgdag was dit keer 'Allemaal verhalen'. In het ochtendprogramma was er aandacht voor het vinden van een balans in het mantelzorgen. Hoe houd je het mantelzorgen vol als je ook nog graag tijd voor jezelf vrij wilt maken? Rixt Elzinga van het programma Depressiepreventie Noord Veluwe hield een korte lezing en gaf tips. Na een rondje over en door de boerderij en een lekkere maaltijd stonden er drie verschillende creatieve workshops waarin de mantelzorger hun eigen verhaal op een creatieve manier konden uitwerken.

Officieel is het ieder jaar op 10 november nationale mantelzorgdag. Dit is een jaarlijks evenement waarbij mantelzorgers de erkenning krijgen voor hun waardevolle werk. In 2013 waren er in Nederland 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgden. Maar liefst 750.000 mantelzorgers zorgden zelfs meer dan acht uur per week voor iemand en deden dat langer dan drie maanden. Verwacht wordt dat het aantal mantelzorgers in de toekomst zal toenemen.

© Nationale Zorggids