Normal_hart_monitor

In de Haagse wijken Kortenbos en de Schilderswijk is donderdagavond een gezondheidsproject van start gegaan voor 26 gezinnen. Zij kregen een gratis pakket met apparatuur om hun gezondheid in de gaten te houden. Het pakket bevat een stappenteller, een weegschaal, een bloeddrukmeter en een fitwatch en is beschikbaar gesteld door dienstverlener in de zorg PluhZ. Dat meldt Omroep West.

Met een app op hun eigen smartphone krijgen deelnemers een melding wanneer ze meer moeten bewegen. Ook is af te lezen of de deelnemers rustig of onrustig hebben geslapen. Tijdens de proef worden in het buurthuis De Kronkel sportactiviteiten, bewegingslessen en meditatiecursussen aangeboden voor de deelnemers, van wie wordt verwacht dat ze de komende drie maanden wekelijks een digitale vragenlijst invullen.

Door het onderzoek hopen de zorgprofessionals van PluhZ een beeld te krijgen van gezondheid van de wijkbewoners en de vragen die er leven. 'We kiezen juist voor Kortenbos en de Schilderswijk, omdat veel bewoners de moderne apparatuur niet kunnen betalen', zegt Robert Weij van PluhZ. De gezinnen die geen computer hebben kunnen een iPad in bruikleen krijgen. Welzijnsorganisatie Zebra en de gemeente Den Haag werken ook mee aan het project.

'Als mensen zich zorgen maken over hun gezondheid kunnen ze mailen', zegt Weij. PluhZ heeft 24 uur per dag een team van artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en juristen klaar staan om vragen te beantwoorden van deelnemers, die ook bij PluhZ terecht kunnen met vragen over de zorg en over de veranderingen in  de Wmo en thuiszorg. Als de pilot slaagt wordt het project uitgebreid over de hele stad.

© Nationale Zorggids