Normal_edith_schippers_2

Minister Edith Schippers (VWS) roept de hele Nederlandse zorgsector op om het gevaar van antibioticaresistentie aan te pakken. In een boodschap die vandaag onder zorginstellingen en huisartsen is verspreid, wijst Schippers erop dat steeds meer bacteriën ongevoelig zijn voor de werking van antibiotica. Als deze ontwikkeling niet wordt gekeerd, worden nu nog eenvoudig te genezen ziektes weer levensbedreigend. 

Onzorgvuldig en overmatig gebruik van antibiotica leidt ertoe dat steeds meer bacteriesoorten ongevoelig zijn voor antibiotica. Hierdoor ontstaat het gevaar dat infecties niet meer bestreden kunnen worden. Schippers: 'Als antibiotica niet meer werken, lopen miljoenen mensen gevaar. We moeten dit proces keren. Anders worden transplantaties, kankerbehandelingen, maar ook routineoperaties levensgevaarlijk of onmogelijk. En kan zelfs een simpele blaasontsteking ons fataal worden.'

In haar boodschap aan de Nederlandse zorgsector wijst Schippers erop dat door antibioticaresistentie inmiddels in Europa jaarlijks ongeveer 25.000 doden vallen. Ook is er sprake van 1,5 miljard aan vermijdbare zorgkosten, onder andere veroorzaakt door extra ligdagen en isolatiemaatregelen. Volgens Schippers is iedereen die werkzaam is in de zorg betrokken: van schoonmaker tot verpleegkundige, van arts tot lid van de raad van bestuur. Door te zorgen voor een goede basishygiëne kan iedereen meehelpen om infecties te voorkomen.

Daarnaast wordt resistentie voorkomen door zinnig en zuinig om te gaan met antibiotica. Verder moeten zorginstellingen bacteriën actiever opsporen en bestrijden en is het nodig dat er nieuwe antibiotica ontwikkeld worden. In de aanpak van antibioticaresistentie is samenwerking met andere landen een vereiste, aangezien bacteriën zich niet aan grenzen houden. Ook in de veehouderij is actie vereist: het antibioticagebruik moet daar verder omlaag.

© Nationale Zorggids