Normal_anesthesie_personeel_ziekenhuis

De ontslaggolf zoals die eerder dit jaar werd verwacht in de zorgsector, blijft vooralsnog uit. In plaats van tienduizenden ontslagen zijn er dit jaar tot eind oktober nog geen tweeduizend ontslagen daadwerkelijk toegekend door het UWV. Dat meldt de Volkskrant.

Als gevolg van de hervormingen in de zorg werd aanvankelijk verwacht dat er in totaal vijftigduizend zorgmedewerkers op straat zouden komen te staan. Het UWV stelde deze zomer de schattingen iets naar beneden bij: 22 duizend dit jaar, 13 duizend volgend jaar. De ontslagenteller van de Abvakabo FNV staat sinds deze week op 26.262, de grootste werkgeverskoepel Actiz komt op iets meer dan 20 duizend. Deze cijfers zijn gebaseerd op berichten over ontslagen; ze zijn nog niet doorgevoerd.

Uitkeringsinstantie UWV heeft enkele honderden ontslagaanvragen voorlopig afgewezen omdat instellingen 'te voorbarig' te werk gingen. Deze instellingen hebben dan bijvoorbeeld nog geen gebruik gemaakt van het extra geld dat beschikbaar is gesteld om thuishulpen aan het werk te houden. Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken om de gevolgen voor de werkgelegenheid te verzachten: 75 miljoen in 2015, nog eens 75 miljoen in 2016. Thuishulpen kunnen dankzij een toelage voor huishoudelijke hulp voorlopig aan het werk blijven, liet staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid de Kamer deze zomer weten. Mede daarom kregen bijvoorbeeld de zorginstellingen Verian (in Lochem) en Thebe (West-Brabant) geen toestemming om honderden medewerkers te ontslaan.

'Met de Van Rijn-gelden kunnen veel ontslagen worden voorkomen', zegt Corrie van Brenk, voorzitter van de Abvakabo FNV. 'Maar dat geldt alleen voor de thuishulpen. In de verzorgingshuizen verdwijnen volgend jaar duizenden banen. Dat is niet te voorkomen. Die tehuizen worden gesloten en dan komt het personeel op straat.'

© Nationale Zorggids