Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

Steeds meer particuliere klinieken hebben een kwaliteitscertificaat en zijn zich bewust van het belang van sturen op de kwaliteit van zorg. De klinieken moeten de risico’s voor de patiëntveiligheid wel beter in beeld krijgen. Dit stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in haar jaarlijkse rapport 'Het Resultaat Telt Particuliere klinieken 2013'.

Particuliere klinieken nemen steeds meer zorg over van ziekenhuizen en daardoor groeien ook de risico’s. Een goede beheersing van de risico’s wordt daarom steeds belangrijker. Dat geldt voor de klinieken zelf, maar ook voor de sector als geheel. Voor de inspectie is dat een belangrijk onderwerp tijdens inspectiebezoeken. De inspectie ziet steeds meer kwaliteitsbewustzijn bij de klinieken. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de groei van het aantal klinieken met een kwaliteitscertificaat. Ten opzichte van 2012 is het aantal kinderen dat behandeld wordt in particuliere klinieken licht gedaald. De norm dat er geen cosmetische ingrepen worden uitgevoerd bij patiënten onder de achttien jaar, wordt goed nageleefd.

Het aantal behandelde patiënten die complexe zorg nodig hebben, stijgt. De inspectie verwacht dat de sector hiervoor een nieuwe norm afspreekt die per 1 april 2015 van kracht moet zijn. Bij een deel van de klinieken voor oogheelkunde en cosmetische ingrepen, past het type operatiekamer niet bij de normen die zijn gesteld voor dit soort operaties. De structurele screening op delier is weliswaar gestegen van drie procent van de patiënten in 2012 naar dertien procent in 2013, maar ondanks deze toename is de inspectie nog niet tevreden. Dit percentage moet verder omhoog en de inspectie spreekt de klinieken die niet over een screening beschikken, daarop aan.

De sector ziet het verbeteren en borgen van de kwaliteit en veiligheid als een prioriteit waarin de afgelopen jaren fors is geïnvesteerd. De inspectie vindt dat positief, maar blijft de ontwikkelingen nauwlettend volgen. Het toezicht van de inspectie blijft zich richten op de grootste risico’s in de zorgverlening en op die klinieken waar de risico’s nog onvoldoende worden beheerst.

© Nationale Zorggids