Normal_vrouwe_justitia

(Novum) - Het hoger beroep in de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis begint donderdag. Voormalig neuroloog Ernst Jansen werd begin dit jaar tot drie jaar cel veroordeeld voor onder meer het stellen van verkeerde diagnoses met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. Een patiënte pleegde zelfs zelfmoord nadat zij ten onrechte de diagnose voor een ernstige ziekte kreeg. Die zelfmoord valt de voormalig arts aan te rekenen, oordeelde de rechter.

Donderdag is een zogenoemde regiezitting in het gerechtshof in Arnhem. Het Openbaar Ministerie en de verdediging leggen hun onderzoekswensen voor. Ook worden afspraken gemaakt over de verdere behandeling van de zaak. De zaak komt niet inhoudelijk aan bod. Jansen is zelf ook niet aanwezig, liet zijn advocaat Peter Plasman eerder al weten.

De rechtszaak en de uitkomst ervan - drie jaar gevangenisstraf - zijn tot nu toe uniek. Nog niet eerder werd een medisch specialist veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het stellen van verkeerde diagnoses en ook niet eerder werd een specialist verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoord van iemand anders.