Normal_vumc

VUmc heeft gisteren voor de rechtbank in Amsterdam gepleit voor het beschermen van de persoonlijke levenssfeer van medewerkers die incidenten melden. Aanleiding is een besluit van de Minister van VWS, van 5 november jongstleden, om enkele documenten openbaar te maken waarin bepaalde verpleegkundigen en artsen van VUmc herkenbaar zijn. Dat meldt de VUmc.

De documenten zijn recent opgevraagd onder de Wet openbaarheid van bestuur en bevatten onder meer correspondentie tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en VUmc over gebeurtenissen die zich enkele jaren geleden in het ziekenhuis hebben voorgedaan.

De bezwaren van VUmc zijn niet gericht op geheimhouding van wat er destijds is gebeurd, maar zijn gericht op de bescherming van individuele medewerkers die in de documenten herkenbaar zijn. Met het pleidooi vandaag voor de rechtbank in Amsterdam wil VUmc zeker stellen dat medewerkers binnen het ziekenhuis vrijelijk en veilig eventuele incidenten kunnen blijven melden. VUmc wil die veiligheid kunnen garanderen, zodat de bereidheid om incidenten te melden blijft bestaan, ten gunste van de kwaliteit van de zorg voor de patiënt.

De uitspraak wordt uiterlijk 31 december 2014 verwacht.

© Nationale Zorggids