Logo_knaw_logo

Peter Palese, grondlegger van het moderne influenza-onderzoek, krijgt de Beijerinck Virologie Prijs (35.000 euro) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Palese is hoofd van de afdeling microbiologie van de Mount Sinai School of Medicine in New York. Daarnaast kent de KNAW dit jaar de Beijerinck Premie (25.000 euro) toe aan Debby van Riel van het Erasmus MC, die onderzoek doet naar de manier waarop griepvirussen via de reukzenuw in onze hersenen terecht kunnen komen. Dit meldt de KNAW.

De van oorsprong Oostenrijkse Palese (1946) kan worden beschouwd als de grondlegger van het moderne onderzoek naar griepvirussen. Hij doet onderzoek naar de manier waarop virussen zich vermenigvuldigen, en hoe ze mensen en dieren precies ziek maken. Palese bracht als eerste de verschillende types influenza genetisch in kaart, en hij legde met zijn onderzoek de basis voor antivirale geneesmiddelen die nu wereldwijd in gebruik zijn. Palese is ook bekend van zijn werk aan het Spaanse griepvirus uit 1918, dat hij wist te reconstrueren. Zijn meeste recente onderzoek moet leiden tot een universeel griepvaccin dat bescherming biedt bij epidemieën en pandemieën.

De Beijerinck Premie, bestemd voor een jonge onderzoeker op het gebied van de virologie aan een Nederlandse universiteit, gaat dit jaar naar Debby van Riel (1976), die met een VENI-beurs onderzoek doet bij de afdeling Viroscience van het Erasmus MC. Griepvirussen uit de neusholte gebruiken de reukzenuw als short cut naar de hersenen, waar ze ontstekingen kunnen veroorzaken. Van Riel bekijkt hoe die virussen dat doen, en hoe ze zich in de hersenen vermenigvuldigen. Bovendien onderzoekt ze of die route via de reukzenuw geblokkeerd kan worden.

De Beijerinckprijzen worden vrijdagmiddag 6 maart 2015 uitgereikt tijdens het Dutch Annual Virology Symposium, bij de KNAW in Amsterdam. De prijswinnaars houden bij die gelegenheid een korte lezing.

© Nationale Zorggids