Logo_fnv

Het ministerie van Volksgezondheid zendt misleidende spotjes uit op radio en tv over de bezuinigingen en veranderingen in de zorg en de minister van Volksgezondheid Edith Schippers is doof voor kritiek. Dat blijkt uit de reactie van het ministerie op klachten over de zorgspots bij de Reclame Code Commissie, zo stelt de FNV.

Corrie van Brenk van FNV Zorg & Welzijn spreekt van een schijnvertoning. 'Minister Schippers weigert op de kritiek in te gaan. Ze gebruikt een smoesje door te stellen dat haar spotjes geen reclame zouden zijn, en daarmee buiten de adviesbevoegdheid van de Commissie vallen', aldus Van Brenk. Bij de FNV zijn in de afgelopen tijd veel klachten binnengekomen op de zorgspots van VWS, die misleidend en onjuist zouden zijn.

De zorgspots worden al geruime tijd uitgezonden op radio en tv. Een van de spotjes gaat over een oude mevrouw die slecht ter been is en ‘straks thuis aanvullende ondersteuning krijgt van professionals en haar gemeente’. Een ander spotje vertelt het verhaal van een oudere meneer die dementeert en naar een zorginstelling verhuist. Volgens FNV wekt het ministerie in de spotjes ten onrechte de verwachting dat de zorg beter wordt en dat er altijd zorg is wanneer dat nodig is, terwijl zorgmedewerkers al langere tijd actie voeren tegen de forse bezuinigingen in de steeds mager wordende zorg.

© Nationale Zorggids