Normal_ontslag

Zorgmedewerkers van de Zorggroep Amaris hebben vrijdag een petitie aangeboden aan de Raad van Bestuur van hun werkgever. In de petitie eisen zij dat een collega, die zich actief inzet voor de vakbond FNV, haar baan behoudt. Door het niet verlengen van het contract van hun collega is er onrust en een gevoel van onveiligheid ontstaan onder werknemers van de zorginstelling. Dit meldt de FNV.

De zorgwerknemer in kwestie zou voorop hebben gelopen bij het signaleren van problemen op de werkvloer. Zo bleken er te weinig zorgverleners in te worden gezet, waardoor vocht, voeding en medicijnverstrekking in gevaar kwamen. Na acties van zorgmedewerkers en familieleden van de bewoners zegde Zorggroep Amaris toe om extra personeel aan te nemen, zodat de structurele inzet van uitzendkrachten niet meer nodig zou zijn. Ook werd er extra schoonmaak ingezet zodat vast personeel meer aandacht kon besteden aan de bewoners.

Volgens FNV blijkt nu, een half jaar later, dat afspraken slechts gedeeltelijk zijn nagekomen en dat sommige verbeteringen zijn teruggedraaid. Daarnaast is het contract van een binnen de vakbond actieve medewerker, die voorop liep in het aankaarten van de problemen, niet verlengd. Reinier Engelen van FNV voor Zorg vindt dit onbegrijpelijk. 'Dit gaat tegen alle logica in. Amaris heeft geld geïnvesteerd in de opleiding van de medewerker en verlengt vervolgens het contract niet. Dit terwijl Amaris twee vacatures heeft openstaan voor een gediplomeerde. Amaris verliest hiermee een gediplomeerde, goed functionerende en betrokken zorgmedewerker die de bewoners kent. Alles lijkt er op dat de directie van Amaris er niet van is gediend als zorgmedewerkers opkomen voor goede zorg.'

In november liet een teamleider van Amaris aan de betrokken zorgmedewerker weten dat het contract niet verlengd zou worden vanwege haar actieve betrokkenheid bij de vakbond.

© Nationale Zorggids