Normal_normal_basketbal_sport

Professionals die cliënten een interventie voorschrijven op het terrein van gezond en actief leven, kiezen vaker voor een aanpak die bewezen effectief is dan voor niet-erkende interventies. Het vertrouwen in de kwaliteit is een belangrijke reden om een erkende interventie te gebruiken. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM Centrum Gezond Leven (CGL) in samenwerking met Movisie en Nederlands Instituut voor Sport en bewegen (NISB).

In de Interventiedatabase Gezond en Actief Leven zijn zo'n  300 erkende leefstijlinterventies verzameld die zich in de praktijk hebben bewezen als effectief en praktisch uitvoerbaar. Om te kijken of professionals daadwerkelijk voor bewezen interventies kiezen, zijn verschillende gegevensbronnen geanalyseerd zoals webstatistieken en documentanalyse. Ook werden er interviews afgenomen met gebruikers uit de verschillende sectoren (GGD, Verslavingszorg, Thuiszorg, GGZ en Sport en bewegen).

Hieruit blijkt dat professionals zich in hun voorkeur voor erkende interventies sterk laten leiden door het vertrouwen in kwaliteit. Professionals die niet kiezen voor een erkende interventie geven vaak aan dat te doen omdat ze dan geen maatwerk kunnen leveren. Een andere reden om niet te kiezen voor een erkende interventie is de verwachting van professionals dat de interventie niet past bij hun doelgroep of lokale situatie.

De onderzoekers adviseren om het gebruik van erkende interventies te stimuleren door ze beter te laten aansluiten op de de alledaagse praktijk. Het centrum gezond Leven heeft de aanbevelingen vertaald naar verschillende acties, die de komende tijd uitgevoerd worden in overleg met het ministerie van VWS en de partners van het Samenwerkingsverband Effectieve interventies (het Nederlands Jeugdinstituut, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, MOVISIE en het NISB).

© Nationale Zorggids