Normal_normal_mantelzorg_mantelzorger_ouderen_vgz_youtube_still

Medewerkers in de zorg die worden betaald uit persoonsgebonden budget (pgb) hebben nog geen salaris ontvangen over januari. De vertraging wordt veroorzaakt door een gewijzigde manier van uitbetaling. Het zou gaan om duizenden zorgwerkers, zo meldt de NOS.

Tot en met vorig jaar ontvingen de hulpverleners hun salaris van de patiënten zelf. Omdat dit fraude in de hand bleek te werken heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de betaling overgenomen. Dit gaat nog niet overal even soepel. Zo'n 13.000 van de 70.000 hulpverleners die uit deze pgb's worden betaald, zitten nu zonder geld.

Volgens directeur Aline Saers van de belangenorganisatie Per Saldo gaat het vaak om mensen die twintig tot dertig uur per week werken en daar hun hele inkomen uit halen. 'Intussen komen wel de rekeningen binnen van de hypotheek of voor de huur', aldus Saers. Ze vindt dat hulpverleners die hierdoor in de problemen komen, onmiddellijk een voorschot moeten krijgen. 'Het gaat om een grote administratieve klus, maar iedereen wist dat dit eraan zat te komen. We kunnen de hulpverleners niet in de kou laten staan.'

© Nationale Zorggids