Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

In 2014 nodigde de inspectie cliënten-, branche- en beroepsorganisaties uit om mee te denken over het inspectietoezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis. De inspectie heeft de aangevoerde punten in het concept toetsingskader voor netwerken in de langdurige zorg thuis verwerkt. Dit meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 

In mei 2014 vond de eerste invitational conference plaats. Cliëntenorganisaties gaven toen aan welke thema’s zij belangrijk vinden bij het toezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis. Deze thema’s verwerkte de inspectie in een concept toetsingskader. Dit concept toetsingskader neemt het perspectief van de cliënt als uitgangspunt en gaat in op de samenwerking tussen netwerkpartners in de langdurige zorg thuis. Eind 2014 organiseerde de inspectie de tweede invitational conference. Branche- en beroepsorganisaties werd toen gevraagd om feedback te geven op de risico’s en de normen die in het concept toetsingskader waren verwerkt.
 
De feedback op risico’s en normen leidde tot levendige gesprekken. Zo werd gediscussieerd over het spanningsveld tussen het cliëntperspectief en het zorgverlenerperspectief: “Er zijn situaties denkbaar waarin die perspectieven van elkaar verschillen. Hoe gaat de inspectie daarmee om?” Een ander belangrijk punt dat naar voren kwam: “Hoe gaan zorgverleners om met de bescherming van de privacy van de cliënt versus het belang van informatie-uitwisseling tussen zorgverleners die samenwerken in een netwerk?”. Ook over het ontbreken van 1 eindverantwoordelijke zorgverlener in een netwerk werd uitvoerig gesproken. Want wie in het netwerk is straks het aanspreekpunt voor de inspectie?
 
De inspectie test in 2015 het concept toetsingskader in enkele proefgebieden uit. Bij deze pilots betrekt de inspectie de cliëntorganisaties, zorgverleners en instellingen in de proefgebieden. De pilots starten naar verwachting in maart/april 2015. Klik hier voor meer informatie over de pilots. 
 
© Nationale Zorggids