Normal_privacy2322

Steeds meer psychiaters en psychotherapeuten weigeren nog contracten met zorgverzekeraars af te sluiten. 422 psychiaters en psychotherapeuten hebben zich als 'contractvrij' geregistreerd en nog eens tachtig tot tweehonderd helpen alleen nog maar patiënten die zelf de rekening betalen. Dit melden de NOS en Volkskrant. 

De psychiaters en psychotherapeuten hebben hun buik vol van de bemoeienis van de zorgverzekeraars. De eisen die de zorgverzekeraars stellen aan bijvoorbeeld de vorm en de duur van de behandelingen gaan ten koste van de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg, zo vinden de psychiaters en psychotherapeuten. 
 
422 psychiaters en psychotherapeuten hebben geweigerd om het contract dat hun door zorgverzekeraars is aangeboden te tekenen. Deze zorgverleners hebben zich als 'contractvrije' psychiaters en psychotherapeuten geregistreerd op de website zorgvoorkwaliteit.nu. Hieke Bos van de site: 'Sommigen weigeren alle verzekeraars te contracteren, anderen weigeren sommige verzekeraars.'  In dit geval zitten de behandelaars niet meer vast aan de behandelplafonds van de verzekeraars. De patiënten kunnen achteraf de zorgkosten wel declareren; de zorgverzekeraar is verplicht tot 75 procent van de kosten te vergoeden. 
 
Wanneer patiënten achteraf de zorgkosten declareren moet er een diagnose op de rekening staan. Een groep van tachtig tot tweehonderd van de in totaal meer dan vierduizend psychiaters en psychotherapeuten weigert een diagnose op de rekening van de patiënt te zetten. Dit schaadt de privacy van de patiënt, zo vinden zij. Een rechter heeft echter bepaald dat verzekeraars ook rekeningen zonder diagnose moeten vergoeden, maar volgens de psychiaters gebeurt dit lang niet altijd. Deze psychiaters en psychotherapeuten helpen in de praktijk daarom alleen nog maar patiënten die zelf de rekening betalen. 
 
© Nationale Zorggids