Normal_ronald_plasterk_pvda

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties steunt de ontwikkeling van nieuwe G1000-burgertoppen. Hij tekende vandaag een samenwerkingsovereenkomst met het Platform G1000.nu tijdens een bijeenkomst in het ISVW-Hotel in Leusden.

De G1000 formule is dat burgers met elkaar in gesprek gaan over wat zij belangrijk vinden voor hun gemeenschap, zelf de oplossingen bepalen en initiatieven starten op het gebied van onder andere zorg en de kwaliteit van de leefomgeving. In gemeenten als Amersfoort en Uden is al zo’n burgertop gehouden; in Groningen, Haarlem, Apeldoorn en Amsterdam wordt gewerkt aan de voorbereidingen.

Plasterk: ‘Burgers willen en kunnen meer dan eens in de zoveel jaar een hokje rood maken. De G1000 bewijst dat tal van mensen bereid om hun eigen burgerzin op te nemen en de handen in mekaar te slaan. Ik steun dit graag, als experiment in de vernieuwing van de democratie.’

Platform G1000 is een beweging van burgers die elkaar helpen bij het voorbereiden en organiseren van G1000-bijeenkomsten. Het platform zorgt ervoor dat kennis en ervaringen worden gedeeld door middel van G1000-cafés, presentaties, trainingen, workshops, publicaties en een online community, G1000.nu. Het ontvangt hiervoor een eenmalige bijdrage van honderd duizend euro.

Plasterk vindt dit soort experimenten een welkome aanvulling op de bestaande formele democratie. In januari stuurde hij de Agenda Lokale Democratie naar de Tweede Kamer. Daarin doet hij voorstellen om deze en andere voorbeelden van democratische vernieuwing verder aan te jagen.

© Nationale Zorggids