Normal_kwaliteit

De verpleeghuissector staat in de startblokken om te beginnen met 200 pilots, die allemaal tot doel hebben om de kwaliteit in de zorg te verbeteren. De sector komt daarmee tegemoet aan het ‘Plan van Aanpak Kwaliteit Verpleeghuizen’ dat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in februari presenteerde. Dat meldt Skipr.

Van Rijn maakte in het plan ruimte voor 200 pilots. Branchevereniging ActiZ, patiëntenfederatie NPCF en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn aan de slag gegaan met het uitwerken van een plan voor de uitvoering van de pilots. Volgens de betrokken partijen is er een voortvarende start gemaakt, met een gezamenlijk conceptplan als resultaat. Dit komt volgens hen omdat de verpleeghuissector de afgelopen jaren niet heeft stilgezeten.

Volgens directeur Aad Koster van ActiZ is er nog een lange weg te gaan om de verpleeghuiszorg te verbeteren. “Het verbeteren van de kwaliteit in verpleeghuizen is geen quick fix, daarom is het goed om in deze pilots de ruimte te krijgen en te ontdekken wat er goed gaat en wat er beter kan. Ook andere zorgorganisaties kunnen hier straks van profiteren. Op deze manier kunnen we ons doel behalen: de zorg in verpleeghuizen verder verbeteren.”

De betrokken organisaties hameren op het belang van een goede evaluatie. Uit de pilots moet optimale kennisdeling mogelijk zijn en het moet duidelijk worden welke wetten en regels een klantgerichte werkwijze in de weg staan. De initiatiefnemers willen de pilots niet alleen beperken tot verpleeghuizen, maar ook ruimte geven aan pilots in de thuiszorg.

© Nationale Media