Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Het is nog niet duidelijk hoeveel gemeenten terugkrijgen van de voorschotten die ze verstrekken aan mensen die in geldnood zitten door de problemen rond de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Staatssecretaris Van Rijn wilde hier eerder deze week nog geen toezeggingen over doen. Dat meldt Trouw.

Van Rijn wilde niet zeggen hoe hoog de vergoeding aan de gemeenten met een noodregeling zal uitpakken. “Terugbetaling van de voorschotten door gemeenten is één van de onderwerpen die we nog moeten bekijken”, zegt hij. “Als er meerkosten zijn gemaakt vanwege noodmaatregelen, zullen we dat in redelijkheid met de partners regelen. We gaan daarover in overleg.”

Volgens NU.nl eisen de SP en CDA een ander tijdelijk uitbetalingssysteem van Van Rijn. Zij hebben geen vertrouwen in het herstelplan dat Van Rijn op 24 maart 2015 presenteerde. Hij schreef aan de Tweede Kamer dat hij hoopt dat de problemen in de zomer zijn opgelost. De SP en CDA pleiten ervoor om de pgb-houders een voorschot uit te betalen. In tussentijd kan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de achterstanden wegwerken. “Het blijft doormodderen met een houwtje-touwtje-systeem”, zegt Tweede Kamerlid Mona Keijzer. 

SP’er Leijten vindt dat Van Rijn meerdere keren de kans heeft gehad om de problemen aan te pakken. In het herstelplan van Van Rijn ziet Leijten geen snelle oplossing voor alle gedupeerden. “Het vertrouwen is tot een nulpunt gedaald”, zegt ze. “Als er vandaag geen directe oplossing komt, dan is Van Rijn niet de juiste man op de juiste plaats.” De Tweede Kamer praat vandaag over de problemen.

Sinds het begin van 2015 moeten pbg-houders voordat ze kunnen declareren hun 'zorgovereenkomst' naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toesturen voor goedkeuring. De SVB kon de administratieve druk echter niet aan en het gevolg was dat declaraties over januari in veel gevallen niet uitbetaald werden. Dit komt onder andere door problemen in de gemeentelijke basisadministratie, verkeerde data en fout ingevulde formulieren. Tienduizenden zorgverleners moeten maanden wachten op hun geld. Sommige zorgverleners kunnen hierdoor hun rekeningen niet meer betalen, waardoor deurwaarders op de stoep staan.

© Nationale Zorggids