Normal_baarmoederhals_
Volgens een groep van negen analisten is de testmethode waarmee vanaf volgend jaar baarmoederhalskanker opgespoord wordt, niet goed genoeg. Het nieuwe bevolkingsonderzoek (BVO) baarmoederhalskanker mist beduidend meer afwijkingen dan het huidige BVO waarbij de uitstrijkjes microscopisch op afwijkingen worden beoordeeld. De analisten zijn een petitie gestart. Dit melden de Volkskrant, het AD en Trouw. 
 
Het nieuwe BVO wordt volgend jaar ingevoerd. Per jaar laten 550 duizend vrouwen met een bevolkingsonderzoek kijken of hun cellen besmet zijn met het hpv-virus. Dit virus veroorzaakt baarmoederhalskanker. Wanneer de wijziging van het bevolkingsonderzoek ingevoerd wordt, worden de cellen niet meer door analisten onder een microscoop bekeken. 75 analisten verliezen dan hun werk. Dit is een verlies van expertise die ongeoorloofd is, aldus de analisten, aangezien een bevolkingsonderzoek waarbij de uitstrijkjes niet meer microscopisch op afwijkingen worden beoordeeld diagnoses van kanker mist. 
 
Het nieuwe bevolkingsonderzoek diagnosticeerd bijvoorbeeld geen baarmoederhalskanker die niet veroorzaakt wordt door het hpv-virus. Volgens het Amerikaanse genootschap van pathologen is uit onderzoek gebleken dat acht procent van de gevallen van baarmoederhalskanker niet veroozaakt wordt door het virus. Daarnaast mist het BVO ook kanker in het baarmoederslijmvlies. Jaarlijks worden echter vijftig vrouwen gediagnosticeerd met deze vorm van kanker. Ook deze kankervorm wordt niet door het hpv-virus veroorzaakt. 
 
"Wij maken ons grote zorgen", zegt Mieke Sanders, woordvoerster van negen analisten uit verschillende ziekenhuizen. "Er is een groep vrouwen die onnodig risico loopt." De analisten pleiten ervoor om de beide testen – dus het uitstrijkje en het onderzoek van de analisten – samen te voegen zodat het bevolkingsonderzoek winst biedt aan alle deelnemende vrouwen. 
 
© Nationale Zorggids