Normal_no-entry-44047_640

Er komt een waarschuwingssysteem in Europa dat ervoor moet gaan zorgen dat artsen en zorgverleners die ernstig de fout in zijn gegaan niet zomaar in een ander Europees land hun beroep uit kunnen blijven oefenen. Volgens De Telegraaf heeft minister Schippers van Volksgezondheid dit gemeld. Het systeem wordt per 19 januari 2016 ingevoerd, aldus Schippers. De minister is momenteel op een Europese bijeenkomst van zorgministers. 

Het waarschuwingssysteem moet gaan voorkomen dat artsen en zorgverleners die in het ene land hun beroep niet meer uit mogen oefenen, vertrekken naar een ander Europees land om daar weer als arts of zorgverlener aan de slag te gaan. Dit gebeurde onder meer met een Nederlandse tandarts en de Twentse neuroloog Ernst Jansen Steur. De tandarts vertrok naar Frankrijk nadat hij in Nederland wegens het maken van ernstige fouten zijn tandartsbevoegdheid kwijtraakte en de neuroloog vertrok na zijn schorsing in Nederland naar Duitsland, waar hij vervolgens jarenlang als neuroloog werkte.
 
Volgens De Telegraaf worden momenteel de regels in de Europese Unie aangepast. Vanaf 2016 zou de Europese zwarte lijst in gebruik moeten worden genomen. 
 
© Nationale Zorggids