Logo_download
In Nederland lijden naar schatting 15.000 mensen al ver voor hun vijfenzestigste aan een vorm
van dementie. Het landelijke Kenniscentrum Dementie op jonge leeftijd zet zich expliciet in voor zorgontwikkeling voor deze mensen. Het centrum organiseert op 17 april het landelijke congres ‘Jonge mensen met dementie: In beweging’. Ook Interzorg Nieuw Graswijk uit Assen levert met haar expertise een actieve bijdrage aan dit programma. Dit meldt Interzorg. 
 
Tijdens het congres nemen ruim 250 zorgprofessionals uit het hele land én Vlaanderen kennis van de nieuwste ontwikkelingen en wetenschappelijke inzichten op het gebied van zorg voor jonge mensen met dementie. Hierbij presenteert het kenniscentrum de ‘Verbijzondering van de Zorgstandaard voor jonge mensen met dementie’. Dit is een verdere aanvulling op de eerder landelijk vastgestelde ‘zorgstandaard’ die vooral is gericht op zorg voor ouderen met dementie. Hierbij is het de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde eigen omgeving kunnen blijven wonen, op een manier die voor zowel de patiënt als diens partner én vaak nog thuiswonende kinderen hanteerbaar is. 
 
Onderwerpen die onder andere aan bod komen op het congres zijn: de nieuwste resultaten uit nationale en internationale wetenschappelijke onderzoeken, wat is het belang van een multidisciplinaire aanpak bij complex probleemgedrag, hoe werkt het sociotherapeutisch leefmilieu, de zorgbehoeften van jonge mensen met dementie en hun gezinsleden, juridische zaken en arbeidsproblematiek, wat betekent de transitie van AWBZ naar WMO voor deze groep en het SPANkrachtpakket: zinvolle activiteiten.
 
© Nationale Zorggids