Normal_edith_schippers_4

De weduwe van huisarts Nico Tromp haalt hard uit naar minister Schippers van Volksgezondheid. Anneke Tromp zegt in open brief, die morgen in NRC staat, dat haar man ten onder is gegaan aan het geweld van de instanties waar de minister verantwoordelijk voor is. Dat meldt de NOS.

De brief is ook gericht aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), het Openbaar Ministerie en het Amsterdam Medisch Centrum. Zij schrijft de brief nadat de IGZ twee weken geleden een rapport publiceerde over huisarts Nico Tromp, die in “ernstige mate in strijd met de regels voor verantwoorde zorg heeft gehandeld”. Tromp diende in de zomer van 2013 een terminaal zieke patiënt 1000 milligram morfine toe, veel meer dan toegestaan. De behandeling was volgens de arts bedoeld als pijnbestrijding, maar de patiënt overleed binnen een half uur. Het Openbaar Ministerie begon vervolgens een strafzaak. Kort daarna pleegde de arts zelfmoord.

“U heeft mijn man, een huisarts met een vlekkeloze reputatie op het gebied van euthanasie en palliatieve sedatie, als pleger van een geweldsdelict weggezet”, schrijft Anneke Tromp aan Schippers. Vanavond is in Tuitjenhorn een stille tocht voor de overleden huisarts.

© Nationale Zorggids