Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

De FNV organiseert op 1 mei een grote manifestatie bij het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. FNV-voorzitter Ton Heerts kondigde in januari al aan dat de bond de Dag van de Arbeid groots wilde aanpakken. Dit omdat ruim 600.000 mensen nog altijd geen baan hebben en velen iedere dag maar weer moeten afwachten of ze de dag daarop nog werk hebben, aldus de bond. Dit melden de FNV en Novum. 

De vakbeweging verwacht duizenden mensen bij deze poging om de viering van de Dag van de Arbeid nieuw leven in te blazen. Dat maakte FNV-bestuurder Gijs van Dijk donderdag bekend. De eerste mei is, anders dan in Nederland, in veel landen een officiële feestdag. Wereldwijd is de dag nog steeds aanleiding voor betogingen van vooral werknemers in de industrie. De FNV wil er een eigentijdse viering van maken, met livemuziek. Het evenement moet ook interessant zijn voor families met kinderen. Werk en arbeid vormen het centrale thema. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan sectoren waar FNV momenteel actievoert. 

Vooraf aan de viering organiseert de bond een landelijke zorgbijeenkomst. De bezuinigingen op de langdurige zorg staan centraal op de bijeenkomst. Volgens de FNV leiden deze bezuinigingen tot grote en serieuze problemen in de langdurige zorg. Zorgmedewerkers, georganiseerd in de FNV, eisen oplossingen van staatssecretaris Van Rijn. Zij hebben de staatssecretaris een ultimatum gesteld: of hij komt voor 1 mei met oplossingen of anders wordt er een volkspetitie gestart. Deze petitie, waarvoor het startschot zal worden gegeven tijdens de bijeenkomst, wil oplossingen afdwingen. 

Vanaf het RAI-gebouw in Amsterdam trekt volgende week vrijdag een grote stoet in een mars naar het festivalterrein. Volgens Van Dijk zullen zeker honderd politiewagens meerijden. De politie voert de laatste weken immers ook actie voor een betere cao. Daarnaast gaan er boten vanaf het Rokin naar het Martin Luther Kingpark.

© Nationale Zorggids