Logo_nvvc1

De Stichting Transparantieregister Zorg heeft onlangs de financiële gegevens van zorgaanbieders met farmaceutische bedrijven over het jaar 2014 bekend gemaakt via hun website. Ook de gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVvC) staan in dit register, zo meldt deze organisatie.

"Dat is een goede zaak," zegt Barbara Mulder, voorzitter van de Vereniging voor Cardiologie. "Transparantie is belangrijk. Ook de sponsoring voor de medische hulpmiddelen wordt volgend jaar openbaar. Het moet voor onze patiënten duidelijk zijn dat wij op verschillende gebieden samenwerken met de industrie, maar dat wij ons niet laten beïnvloeden als het gaat om de keuze voor een geneesmiddel.”

Het Transparantieregister Zorg is een initiatief van de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) en bevat gegevens over financiële relaties tussen zorgaanbieders en farmaceutische bedrijven. In geen enkel ander land is deze informatie op centrale wijze door de betrokken partijen inzichtelijk gemaakt.

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie werkt samen met farmaceutische bedrijven in het belang van de verbetering van de zorg en behandelmethoden. Aan deze samenwerkingen zijn in bepaalde gevallen financiële vergoedingen verbonden. Om volstrekt duidelijk te zijn over de doelstelling van de samenwerkingen, biedt het Transparantieregister Zorg openheid over de aard en omvang daarvan. Meldingen aan het Transparantieregister gebeuren in overeenstemming met de door de Stichting CGR opgestelde regels.

Het totale transactiebedrag is dit jaar wat hoger dan in het voorgaande jaar. Dat komt hoofdzakelijk door een toename van het aantal bedrijven dat de gegevens aanlevert en daarbij komt het ook voor dat gegevens niet helemaal kloppen. "Dat is momenteel geen groot probleem", aldus Barbara Mulder, "Belangrijk is wel dat de transparantie steeds beter wordt en dat artsen ook zelf controleren of de gegevens juist in het register vermeld staan".

In het Transparantieregister kan worden bekeken welke sponsoring of dienstverlening de NVVC of een arts het afgelopen jaar heeft verricht, voor welke bedrijven zij dat deed en welke vergoeding daar tegenover stond. 

© Nationale Zorggids