Normal_images__1_

De samenwerkende jeugdinspecties hebben een nieuw toezichtkader Stelseltoezicht Jeugd ontwikkeld om toezicht te houden op het jeugddomein in het nieuwe jeugdstelsel. Centraal staat hierbij de vraag: Worden jeugdigen en gezinnen die zorg en ondersteuning nodig hebben, door organisaties gezamenlijk effectief geholpen? Dit meldt de Inspectie Jeugdzorg. 

Het gaat erom dat alle jeugdigen en gezinnen die zorg en ondersteuning nodig hebben in beeld zijn en ook passende zorg en ondersteuning krijgen. Veiligheid is hierbij altijd een belangrijk aspect. De samenwerkende jeugdinspecties kijken hoe organisaties gezamenlijk resultaten behalen voor jeugdigen en gezinnen die zorg en ondersteuning nodig hebben.

De Jeugdwet kent twee vormen van toezicht, te weten toezicht op de kwaliteit in algemene zin (stelseltoezicht) en toezicht op de naleving van de wettelijke eisen. Het toezichtkader Stelseltoezicht Jeugd is ontwikkeld voor het toezicht op de kwaliteit in algemene zin. Met dit toezichtkader richten de samenwerkende inspecties zich op hoe organisaties binnen het stelsel gezamenlijk resultaten behalen voor jeugdigen en gezinnen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Immers, het samenbrengen van verschillende verantwoordelijkheden bij gemeenten creëert kansen om kinderen en gezinnen te benaderen vanuit en met een integrale aanpak. Het biedt echter ook een uitdaging voor gemeenten om een goede afstemming en samenwerking te organiseren tussen de voorzieningen die zorg en ondersteuning aan jeugdigen en gezinnen bieden. Aangezien hier verschillende organisaties uit verschillende domeinen een rol spelen is een integrale benadering van toezicht gewenst.

Klik hier om het nieuwe toezichtkader Stelseltoezicht Jeugd te zien. 

© Nationale Zorggids