Normal_zonneee

Het verbieden van zonnebanken thuis, is niet de oplossing. Dat stelt de branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) in een reactie op het standpunt van de beroepsvereniging van dermatologen (NVDV), die vindt dat er een verbod op de verkoop van zonnebanken aan particulieren moet komen. Dit meldt de SVZ.

“De zonnebanken voor thuisgebruik dienen aan de strengste wetgeving en normen te voldoen, ook aangaande de voorlichting over het gebruik van toestel”, vindt SVZ. “Het gaat om het bewustzijn van mensen. De consument helpen verstandige keuzes te maken en de gevaren van overmatige blootstelling benadrukken, is een betere aanpak. Dat is ook wat wij vanuit de branche doen: goed voorlichten.” De branchevereniging is het eens met enkele dermatologen van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (NVDV) dat er meer voorlichting moet komen over de blootstelling aan zonlicht. "Wij vinden ook dat de perceptie van zonnen moet veranderen. Mensen denken nog steeds dat ze moeten verbranden om bruin te worden, terwijl zonnebrand juist de gevaren meebrengt. Het gaat om balans en om voorlichting als je verantwoord wil zonnen", zegt woordvoerder Huib van Heest van SVZ.

De stijging van het aantal huidkanker gevallen is een heel groot probleem voor de samenleving, ziet ook SVZ al jaren. "Het is echter niet verrassend, dit is wat er tien jaar geleden al is voorspeld. De stijgende lijn zal zich ook nog voortzetten de komende jaren. De oorzaak is het gebrek aan verstandig zongedrag in de afgelopen decennia. De nieuwe generaties worden nu opgevoed met verantwoord zonnen, maar alle oudere generaties hebben veel zonnebrand gehad - dat hoorde er gewoon bij destijds", aldus Van Heest.

Huidkanker is iets dat zich veelal pas na vele jaren manifesteert. Bovendien worden mensen ouder en is er meer aandacht voor het herkennen van huidkanker. "We kijken graag samen met de NVDV hoe we de boodschap naar de consument kunnen geven. Wanneer we gezamenlijke voorlichting geven en zodoende de kennis van de consument vergroten, bereiken we het doel dat we allemaal voor ogen hebben: minder huidkanker en bewustwording van het zongedrag", benadrukt Van Heest. De branchevereniging vindt het zeer wenselijk dat er een vergunningenstelsel komt voor het exploiteren van zonnebanken.

© Nationale Zorggids