Normal_ernst_jansen_steur__2_

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur is verminderd toerekeningsvatbaar. Dat komt niet door hersenletsel dat hij zou hebben opgelopen bij een ernstig auto ongeluk in 1990, maar door zijn alcohol- en drugsverslaving. Dat zeggen diverse deskundigen na onderzoek naar en gesprekken met de ex-neuroloog. Dat meldt De Volkskrant. 

De onderzoekers – een neuroloog, een psychiater en klinisch psycholoog – zeggen ook dat het tegelijkertijd niet uitgesloten is dat Jansen Steur verminderd toerekeningsvatbaar is door het auto-ongeluk. Voor het ongeluk zou hij zich ook al vreemd hebben gedragen. Zo gooide hij bijvoorbeeld een keer een asbak richting een patiënt. Volgens de psychiater vertoont de voormalig arts narcistisch gedrag. Dat hij zichzelf 'Jansen Steur' ging noemen, 'Steur' is de achternaam van zijn moeder, is een voorbeeld daarvan.

De voormalig arts werd vorig jaar tot drie jaar cel veroordeeld voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. Hij vertelde diverse patiënten dat ze hele ernstige ziektes hadden en hij schreef ze bijbehorende zware medicijnen voor. Achteraf bleken de patiënten de ziektes helemaal niet te hebben.

De advocaat van Jansen Steur vroeg om aanvullend onderzoek voor het hoger beroep dat vandaag dient. Net als afgelopen maandag, bij de behandeling van het hoger beroep, is Jansen Steur niet aanwezig omdat “het niet in zijn belang zou zijn”, aldus de advocaat.

Inmiddels is bekend geworden dat Het Openbaar Ministerie (OM)woensdag in hoger beroep opnieuw zes jaar gevangenisstraf heeft geëist tegen Ernst Jansen.

© Nationale Zorggids