Logo_logo_ypsilon

Volgens Ypsilon-directeur Bert Stavenuiter is de samenleving nog niet klaar voor 'verwarde mensen'. Dit zei hij gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, meldt GGZ Nieuws. 

De directeur maakt zich zorgen om de zorg van mensen met psychiatrische problemen. “Er is niks mis mee om ook mensen die psychiatrische problemen hebben (gehad) zo veel mogelijk thuis te laten wonen. Maar het gaat sneller dan goed is, er wordt gekort op verkeerde zaken, er is veel onduidelijkheid en noodzakelijke verbindingen ontbreken”, zegt hij.

“Ik had u graag meegenomen naar de bijeenkomst van Ypsilon Rotterdam, nog maar een paar dagen terug. Op de terugweg vatte ik die in 140 lettertekens samen: "Als Rotterdam staat voor het héle land, dan is de zorg gehalveerd, voelen Ypsilonleden núl steun vanuit de gemeente en dwalen ze vooral’. De wachttijd van ambulante teams bedraagt er 3 à 4 maanden, dagbesteding is wegbezuinigd en families weten niet meer waar ze moeten aankloppen. Dan roep je het over jezelf af dat mensen weer gaan zwerven”, aldus Stavenuiter.

Hij wil graag zien dat er meer in mantelzorgers wordt geïnvesteerd. “Zet tegenover elk geschrapt bed minstens twee goed geïnformeerde en opgeleide mantelzorgers. En start een programma waarin de kunstmatige scheiding tussen cliënt en mantelzorger GGZ wordt doorbroken. Het ontbreekt aan regie. Pas als de menselijke maat is geborgd kan ambulantisering succesvol zijn.” 

© Nationale Zorggids