Normal_apotheek_apotheker

Apothekers hebben vaker dan andere zorgprofessionals te maken met stress en vermoeidheid. De apothekers klagen relatief vaak over een hoge werkdruk, een verstoorde werk-privé-balans en een gebrek aan carrièremogelijkheden. Dat blijkt uit een onderzoek van ledenorganisatie en financieel dienstverlener in de zorg VvAA, meldt de NOS.

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat apothekers vaker ondermaats presteren en langer uitvallen. Bijna eenderde van het personeel heeft last van burn-outklachten. Volgens de VvAA hebben de apothekers vooral last van “verstikkende bureaucratie”.

Van andere zorgverleners zoals huisartsen, tandartsen, medisch specialisten en fysiotherapeuten heeft veertien tot zestien procent burn-outklachten. Volgens de VvAA is er geen reden om optimistisch te zijn over de gevolgen voor andere zorgberoepen, want “de bureaucratische maatregelen worden nu ook over andere beroepsgroepen uitgestort".

Ongeveer 1200 artsen en apothekers hebben meegewerkt aan het onderzoek van VvAA. Van alle respondenten zei achttien procent een carrièreswitch te overwegen en dertien procent wil het liefst binnen een jaar ander werk. 

© Nationale Zorggids