Normal_jansen_steur

Het is niet de schuld van ex-neuroloog Ernst Jansen Steur dat een patiënte in 2000 zelfmoord pleegde. De patiënte was verteld dat ze zou lijden aan de dodelijke spierziekte ALS, maar dat is niet gedaan door Jansen Steur. Dit had de rechtbank ook kunnen concluderen en had hem de dood nooit moeten aanrekenen. Dit zegt zijn advocaat Peter Plasman voor het gerechtshof in Arnhem, meldt NU.nl.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep opnieuw zes jaar gevangenisstraf geëist tegen Jansen Steur. De voormalig arts werd vorig jaar door de rechtbank in Almelo al tot drie jaar cel veroordeeld voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. Hij vertelde diverse patiënten dat ze hele ernstige ziektes hadden en hij schreef ze bijbehorende zware medicijnen voor. Achteraf bleken de patiënten de ziektes helemaal niet te hebben.

De zelfdoding woog zwaar mee in de straf die de rechtbank destijds uitsprak. Maar volgens Plasman werd de patiënte suïcidaal nadat zij documenten las die niet voor haar ogen waren bestemd. Daarnaast heeft hij de overleden patiënte nooit definitieve diagnoses voor ALS of Alzheimer gegeven, aldus de advocaat. Hij vroeg vrijspraak voor zijn cliënt. 

© Nationale Zorggids