Normal_arts_medisch_onderzoek__still_

Iedere werknemer moet een second opinion kunnen vragen aan een onafhankelijk bedrijfsarts naar keuze, op het moment dat er problemen zijn met de beoordeling door de eigen bedrijfsarts. Vakbond FNV pleit dat de Tweede Kamer ervoor moet zorgen dat dit een wettelijk recht wordt. Dat meldt FNV.  

“Als werknemers te maken krijgen met een arts die alleen bezig is met zo min mogelijke kosten voor de werkgever, dan is zo’n onafhankelijke bedrijfsarts erg belangrijk”, zegt Coen van der Veer, bestuurder van FNV. Vandaag praat de Tweede Kamer over de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg.

Volgens FNV is het een fout in het systeem dat een individuele verzuimbegeleiding wordt verricht door een bedrijfsarts die wordt betaald door de werkgever. “Als uit eerdere ervaring is gebleken dat het bedrijf en de bedrijfsarts niet te vertrouwen zijn. Of als er twijfel bestaat over het advies van de bedrijfsarts. Dan moeten mensen terecht kunnen bij een andere, onafhankelijke bedrijfsarts’”, zegt Van der Veer.

In 2011 overleden meer dan 3.500 werknemers door een ziekte als gevolg van het werk. De melding van beroepsziekten moet daarom beter. Ook de werkgever als eerst verantwoordelijke moet de plicht krijgen om beroepsziekten te melden bij de Inspectie SZW. 

© Nationale Zorggids